Hem Kunskapsbanken Så kommer du igång igen efter semestern

Så kommer du igång igen efter semestern

Att komma tillbaka efter en avslappnade och härlig semester kan vara utmanande. Kanske kommer du tillbaka utvilad och fräsch eller så kommer du tillbaka trött och inte alls sådär utvilad som du önskade att du borde varit efter sommaren. Här kommer några tips från oss kring hur du kan få bukt med ”tillbaka på jobbet” känslorna.

Mjukstarta efter semestern

Acceptera att det är inte konstigt att första veckan efter semestern är lite segare än vanligt, mest troligt är några av dina kollegor fortfarande på semester så vissa led i ert bolag är inte uppe på fullt tempo ännu så det är möjligt att det inte riktigt går för dig att få upp tempot till 100 % heller. Starta efter semestern genom att ge dig själv förutsättningarna för en produktiv höst. Jobba undan allt de där som du kanske inte hann med innan semestern, eller de där små detaljerna som tenderar att prioriteras bort när jobbet är uppe i full fart igen.

Rutiner

För att komma ur semesterlunken är det viktigt att komma tillbaka till dina arbetsrutiner så snabbt som möjligt. Börja gärna några dagar innan du kommer tillbaka till jobbet med att vrida tillbaka dygnet så inte väckarklockan på första arbetsdagen känns riktigt lika hemsk. Lura tillbaka kroppen i jobbläge genom att återuppta morgonvanor, frukostvanor och liknande. Det är extra viktigt att bryta semestermönstret och komma in i sina rutiner igenom om du inleder semestern med några dagars hemmaarbete.

Prioriteringar

Många av dina kollegor är säkerligen fortfarande på semester vilket gör detta är den perfekta tiden att ta vara på för att få gjort de där arbetsuppgifterna som fått släpa efter. Lägg en liten stund på att specificera ner allt som behövs göras nu efter semestern och kategorisera efter hur hög prio dessa olika uppgifter har. En priolista kan hjälpa dig att hålla uppe fokus på vad som är viktigast och inte sväva iväg.

Tänk positivt och sätt mål

Här är vi alla såklart olika, men många av oss drivs av att få uppfylla ett mål. Känna oss färdiga eller stolta över att vi uppnått något vi strävat efter. Om inga målsättningar finns, kan det därför vara svårt att motivera sig själv att komma igång.
Kanske har du redan tydliga mål förmedlat genom/med din chef – toppen! Om inte, sätt gärna upp mål att sträva efter så du redan från början har något att vilja uppnå. Det kan skapa en tydligare effektivitet och motivera dig i ditt arbete. Se gärna till att bryta ner dina mål i mindre delmål och att fira varje uppfyllt delmål.

Njut av att sommaren fortfarande inte är över

Semesterveckorna kanske är över men det betyder inte att du måste överge semesterkänslorna helt. Ta vara på att det fortfarande är fint väder både innan och efter jobbet. Sätt upp aktiviteter som du kan se fram emot och fortsätt njut av sommaren!
Välkomna tillbaka!