Hem Kunskapsbanken 7 tips på hur du gör karriär

7 tips på hur du gör karriär

Att göra karriär behöver inte längre bara innebära att man ska stiga i graderna och bli chef på företaget. En karriär är personligt och innebär olika saker för olika människor. För vissa kan det handla om att utvecklas personligt genom att få mer kunskap och kompetens medans det för andra handlar om att avancera med mer ansvar och att öka i lön. Oavsett vad det innebär för dig att göra karriär så har vi på Unik Resurs tipsen på hur du når dina karriärmål.

Så här gör du karriär

 1. Fundera över vad du vill
  Börja med att sätta dig ner och noggrant fundera igenom vad du vill och hur du vill göra karriär. Vill du göra karriär inom företaget du är på just nu eller kanske byta till en konkurrent. Vill du byta roll eller kanske till och med byta bransch? Skriv ner dina tankar och sätt upp mål för din framtida karriär.
 2. Karriärplanera
  Att karriärplanera hänger till viss del ihop med tips 1, att fundera över vad du vill. Syftet med att karriärplanera är att hitta dina vägar till att göra karriär, oavsett om det är inom företaget eller på ett nytt. Unik Resurs erbjuder ett individanpassat karriärprogram där vi ger dig som medarbetare möjligheten att hitta din nya karriär. Är det på ett nytt företag ser vi till att du och din arbetsgivare skiljs åt på ett värdigt sätt där alla är nöjda.
 3. Ta ett samtal med din chef
  Trivs du och vill göra karriär på din arbetsplats så är ett tips att ta ett samtal med din chef. Förklara att du gärna vill utvecklas inom din roll och ta på dig mer ansvar. Är det så att du inte trivs kan din chef bli medveten om problemen och ni kan tillsammans komma fram till en bra lösning för att öka din trivsel.
 4. Bli en expert
  Genom att ordentligt sätta dig in i ditt arbete och bli bäst på det du gör kommer du vara den personen som folk kommer till för att få svar. I och med detta kommer du kunna ta på dig mer ansvar och bli en allt viktigare del av företaget. När du har expertkunskap och folk på företaget förlitar sig på det blir det naturligt att klättra och göra karriär.
 5. Nätverka är A och O
  Att nätverka och knyta kontakter är förmodligen det lättaste sättet att göra karriär på. Gå på olika branschevenemang och se till att vara aktiv på sociala medier såsom LinkedIn och Facebook. Ofta är det genom kontakter man kan bli aktuell för ett nytt jobb. Är du tillgänglig och visar dig ute finns det även möjlighet för dig att bli headhuntad, vilket ofta används vid rekrytering av chefer och specialistroller.
 6. Skaffa en mentor att bolla idéer med
  Att ta hjälp av någon som är expert kan hjälpa dig att sortera dina tankar och strukturera upp din väg mot att göra karriär. Det kan exempelvis vara en karriärcoach eller någon som själv har gått igenom processen att göra karriär. Börja med att höra dig för i din bekantskapskrets för att hitta personer som skulle kunna coacha dig. Du kan även söka på sociala medier och var inte rädd för att kontakta personer som kan komma med värdefulla tips. Tänk på att du även kan prata med dina chefer på ditt nuvarande jobb och be dem coacha dig på din resa mot att göra karriär. På Unik Resurs har vi flera konsulter som är specialister på karriär och som kan guida dig genom denna process.
 7. Gå en utbildning
  Att gå en utbildning är en effektiv start på att göra karriär. Du kan välja att gå enstaka kurser för att få spetskompetens som du saknar eller gå ett helt program om du exempelvis ska byta bransch. Många företag erbjuder även interna utbildningar om du vill klättra inom företaget där du jobbar. Inom många utbildningar ingår det även praktik som är en bra väg in på ett företag.

Vad innebär det att göra karriär?

Vad det innebär att göra karriär kan vara olika saker men oftast pratar man om att på något sätt avancera på sina arbetsplats. Det kan vara allt från att du ska kunna klara av mer specialiserade och svåra uppgifter till att ta dig an helt andra typer av uppgifter. Syftet med att göra karriär är vanligen att du ska utvecklas både personligt och inom din roll samt att du ska kunna ta på dig mer ansvar och därmed öka i lön.

Varför göra karriär?

Varför vill man göra karriär? Anledningarna till varför man vill göra karriär skiljer sig naturligtvis från person till person. Vissa drivs av viljan att tjäna mer pengar och nå en högre status på arbetsplatsen medan andra vill fokusera på att utveckla sig själva. Oavsett vad du har för anledning så finns det många vägar för att nå dina karriärmål.

Gör karriär med oss på Unik Resurs

Vi på Unik Resurs finns här när du behöver hjälp med att göra karriär. Med passion och stort engagemang hittar vi din nya roll så att du kan trivas på ditt jobb.
Vi kan bland annat erbjuda dig följande tjänster:

 • Rekrytering – Vi kan hjälpa dig att hitta ditt nya jobb där du kan göra karriär. På Unik har vi flera rekryteringsspecialister som snabbt och effektivt kan matcha dig med rätt tjänst. Vi har lång erfarenhet och gedigen kunskap av rekryteringar och finns med dig hela vägen till ditt nästa jobb.
 • Interimkonsult – Som interimkonsult hos oss på Unik får du möjligheten att ta dig an varierande uppdrag där du kan göra verklig skillnad för en organisation. Våra Interimskonsulter är antingen anställd hos oss på Unik, eller går in i uppdraget som underkonsult.
 • Hyrrekrytering – När du hyrrekryteras får du möjligheten att prova tjänsten först och känna efter hur det känns innan du tar anställning. Du får en anställning hos oss och hyrs sedan ut till företag med syftet att det ska sluta i en rekrytering. Om du av någon anledning inte trivs eller erbjuds förlängning arbetar vi tillsammans för att hitta ett annat uppdrag.. Ett effektivt sätt för dig att hitta ett företag där du vill göra karriär.
 • Karriärprogram – Vår tjänst Karriärprogram är en individanpassad karriärplanering som gynnar både medarbetare och arbetsgivare för att ni båda ska kunna skiljas åt på ett värdigt sätt. Det speciella med just vår karriärprogram är att vi anställer dig hos oss på Unik och tillsammans ser vi till att hitta den bästa lösningen som passar för just dig.
 • Outplacement – När du känner att det är dags att gå vidare från din nuvarande arbetsplats för att göra karriär på ett annat företag kan vi på Unik hjälpa dig så att du och din arbetsgivare skiljs åt på ett värdigt sätt.
 • Ledarskap – Vi stöttar dig i din roll som chef och kan hjälpa dig att utveckla ditt ledarskap. Vi har moderna verktyg och kan ge insikter som utvecklar ditt ledarskap utifrån verksamhetens behov. Som en bra ledare kommer du få förmågan att engagera dina medarbetare så att fler vill satsa på att göra karriär.

Vill du veta mer om oss på Unik Resurs och hur vi kan hjälpa dig att göra karriär? Varmt välkommen att kontakta oss!