Hem Kunskapsbanken Ladda ner vår cv-mall

Ladda ner vår cv-mall

Vi ser dagligen många olika sorters utseende på cv:n och det finns både mindre bra och bättre layouter. Målet bör vara att göra ditt cv enkelt att läsa och navigera i. Ett cv med för mycket information kan bli svårt att ta in medan för lite information lämnar läsaren med många frågetecken.

Skriva CV tips

Receptet för perfekta mixen i hur ett cv ska se hur är svårt eftersom alla har så olika profiler och bakgrund. Men en tumregel för att skapa ett professionellt cv är att göra det lättöverskådligt och att anpassa ditt cv efter varje jobb du söker.

Har du många års tidigare erfarenhet bör du välja exempelvis vilka projekt du lyfter fram och vad du vill framhäva som viktigast för just denna rollen. Alla dina tidigare roller kanske inte behöver få 5 raders beskrivning utan välj istället att lägga större fokus och beskriv mer om dina senaste eller mest relevanta roller för de specifika tjänsten du söker. Söker du en tjänst som specialist och vill mer i detalj beskriva dina projekt? Skapa en portfolio/projektbilaga som du kan dela med dig av tillsammans med ditt cv.

Har du istället färre års arbetslivserfarenhet kan du lyfta fram annat som kan vara intressant för att styrka dina kompetenser. Har du exempelvis agerat tränare för något lag, varit lagkapten, sålt jultidningar med lyckat resultat, spelat mycket dator och därigenom införskaffat dig relevanta kompetenser inom datorvana och engelska. Här kan enbart din kreativitet sätta gränser. Ge oss CV-läsare lite av din personlighet och varför du skulle kunna passa för rollen mer än bara exempelvis en utbildning.

Sen finns det hygienfaktorer som är viktiga att se över. Om du skriver om ett gammalt cv är det viktigt att du tittar över språket. Det som var nutid kanske behöver ändras till dåtid? Har företaget du jobbat på bytt namn och nu känns igen under ett annat namn kan du lägga till en notis om detta för att öka igenkänningsfaktorn. Har du uppdaterat dina kompetenser så som datorprogram eller certifikat?

Vad är ett cv?

Ett CV, eller Curriculum Vitae, är en sammanfattning av en persons utbildning, erfarenhet och kompetenser. Det används som en grund för att sätta samman en ansökan till en tjänst eller en utbildning, och syftar till att visa upp en persons kvalifikationer för en specifik roll eller position. Ett CV innehåller oftast information om en persons namn, kontaktuppgifter, utbildning, arbetserfarenhet och eventuella intyg eller meritförteckningar. Det kan också innehålla personliga egenskaper och mål, samt referenser från tidigare arbetsgivare eller lärare.

Ladda ner gratis cv-mall

Vi hoppas detta ger ett stöd i ditt cv skrivande. Här kan du ladda ner en färdig cv mall som kan hjälpa dig i din struktur. Lycka till!

Ladda ner här

 

Hur ska ett cv se ut?

När det kommer till utseende finns det egentligen inga regler när du skapar ett cv. Ett cv kan se ut hur som helst. Är du exempelvis grafisk designer kan ditt cv såklart spegla din profession där du genom ditt cv kan visa på dina kompetenser. Men för de flesta som inte har en grafisk bakgrund är ett cv i word eller PDF alldeles utmärkt. Det som vi på Unik Resurs tycker är viktigt i ett cv är tydlighet. Att vi som läsare enkelt ska få en uppfattning om din bakgrund, och hur den relaterar till det jobb du har sökt. Nedan listar vi vad vi anser att ett cv bör innehålla.

Vad ska ett cv innehålla?

  1. Börja med din kontaktinformation: Se till att ditt namn, telefonnummer och e-postadress är tydligt synliga längst upp på ditt cv.
  2. Skapa en professionell sammanfattning: Detta ska vara en kort översikt av din professionella erfarenhet och prestationer. Håll det till några meningar och se till att du lyfter fram dina relevanta kunskaper och erfarenheter.
  3. Lista dina arbetserfarenheter: Börja med ditt senaste jobb och gå sedan bakåt i tiden. Inkludera företagsnamnet, din befattning och de datum du jobbade där. Se till att du lyfter fram dina ansvarsområden och prestationer för varje roll.
  4. Inkludera din utbildning: Lista ditt högsta examen först och se till att du inkluderar namnet på institutionen, examen du fick och utbildningsområdet.
  5. Lista relevanta kunskaper: Detta kan inkludera tekniska kunskaper, språkkunskaper eller andra kunskaper som är relevanta för det jobb du söker.
  6. Överväg att lägga till ytterligare avsnitt: Om du har någon ytterligare erfarenhet eller prestationer som du tror skulle vara relevanta för jobbet, kan du överväga att lägga till separata avsnitt för dem. Exempel kan vara volontärarbete, priser och erkännande eller professionell utveckling.
  7. Håll det kortfattat: Sträva efter ett CV som inte är längre än 1, max 2 sidor. Använd punktlistor och tydliga rubriker för att göra det enkelt för läsaren att snabbt skanna ditt CV och hitta den information de söker.

Hur skriver man referenser i cv?

Du behöver inte inkludera dina referensers kontaktuppgifterna i ditt cv men går du vidare i en rekryteringsprocess kommer vi fråga efter dem. Det är därför bra att redan från början veta vilka dina referenser är, och ha deras kontaktuppgifter redo för när rekryteraren frågar efter dem. När du lämnar ut referenser är det viktigt att du på förhand informerar dina referenser om att de kommer bli kontaktade.

Referenser är personer som kan vittna om dina kvalifikationer och kan ge en oberoende bedömning av dina förmågor. De kan vara tidigare arbetsgivare, lärare eller andra personer som du har samarbetat med och som kan ge en bra bild av dina förmågor. Du får gärna inkludera en kort beskrivning av din referens befattning och ansvarsområde. Inkludera gärna även länge du har känt personen och i vilken kapacitet, samt att ge exempel på de uppgifter och projekt du har samarbetat med personen på.

Varmt välkommen att ladda upp ditt cv i vår databas.