Här kommer 10 tips för ditt arbetssökande:
1. Fundera över vad du vill framåt
Om du går i tankarna på att byta jobb bör du ge dig själv tiden att fundera över vad du vill göra härnäst. Börja med att reflektera över vad som är viktigast för dig. Vad tycker du är roligt och vad får dig att må bra är frågeställningar som du kan ställa dig. Vi lägger trotts allt många timmar per vecka på vårt arbete och att hitta en arbetsplats som har potentialen att ger dig det som du eftersträvar är därför värdefullt.
2. Kartlägg din kompetens
Inför att du ska uppdatera ditt CV behöver du reflektera över dina kompetenser. Genom att kartlägga din egna kompetens bildar du dig en bättre förståelse över vart dina kunskaper, egenskaper och drivkrafter kan passa in.
Arbetsrelaterade kompetenser
Vad du tar med dig från tidigare yrken? Det kan vara kompetenser som exempelvis projektledning, budgetansvar, samordnande, kompetenser inom specifika områden/projekt eller olika systemkunskaper.
Utbildning
Vilken utbildning har du? Glöm inte bort att även räka med kurser och internutbildningar du gått via ett tidigare yrke.
Personliga egenskaper och drivkrafter
Reflektera över vilka egenskaper du har och hur du agerar i olika situationer. Vad är dina styrkor och svagheter? I vilka situationer växer du som person och vad brinner du för? Vad motiverar och engagerar dig? Fundera över vilken typ av arbetsplats och kultur som passar dig.
3. Uppdatera ditt CV
När du funderat över ditt framtida yrkesmål och kartlagt dina kompetenser är det dags att uppdatera ditt CV. Om du har identifierat flera olika typer av roller som skulle intressera dig kan du skapa flera olika versioner av ditt CV som är anpassat för att lyfta fram de kompetenser som efterfrågas i rollerna. Om du är osäker kan du läsa några olika platsannonser och stryka under de kompetenser de brukar efterfråga.
Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du skriver ditt CV och ladda ner en kostnadsfri mall.
4. Uppdatera din LinkedIn profil
När du uppdaterat ditt CV går du in på LinkedIn och uppdaterar din profil där. Precis som oss arbetar många rekryteringsföretag med att lokalisera kandidater via LinkedIn.
Viktigt att tänka på när du uppdaterar din profil på LinkedIn är att vara detaljerad. Fyll i beskrivningar kring dina olika tidigare yrken och använd sektionen som LinkedIn kallar för ”om” för att ge en kort sammanfattning och framtidsvision.
Glöm inte bort att under den period du söker jobb använda dig av de funktioner som visar för oss rekryterare att du är öppen för att bli kontaktad, och att lägga in dina kontaktuppgifter så vi enklare kan komma i kontakt med dig för olika yrkesmöjligheter.
5. Referenser
Fundera över vilka referenser du skulle kunna ange vid en intervju och ta kontakt med dessa för att säkerställa att de är villiga att ställa upp när det är dags. När du blivit kallad på intervju och blivit ombedd att lämna dina referenser bör du självklart kontakta dina referenser och berätta om tjänsten som du sökt och att de inom kort kommer bli kontaktade.
6. Strukturera ditt arbetssökande
Skapa en struktur för ditt arbetssökande genom att skriva upp detaljerna kring de olika arbeten du sökt. Vi är alla unika och föredrar olika strukturer men ett tips från oss är att strukturera ditt arbetssökande genom att upprätta ett Excelark med nedan kolumner
- Företag
- Titel
- Rollbeskrivning (till dig när ansökningenslänken inte längre är aktiv)
- Ansvarig rekryterare samt kontaktuppgifter
- Ansökningslänk
- Sista ansökningsdatum
- När skickade du in din ansökan
- Respons (avslag eller kallad till intervju)
- Övriga kommentarer
Självklart kan du lägga till frivilliga kolumner med information som du vill ha utöver detta.
Under jobbsökandets gång kommer du nu enklare kunna ha koll på vilka jobb du sökt, vilka du fått avslag från och vilka du fortfarande väntar svar på.
Anledningen till att vi rekommenderar att du skriver upp (eller skriver ut) detaljerna kring jobbet du sökt är ansökningslänken där du kunde läsa om rollen oftast inte går att komma åt när ansökningstiden gått ut. Inför en eventuell intervju underlättar det därför för dig avsevärt om du har koll på detaljerna kring just detta specifika jobb.
7. Sök öppna jobb
Arbetssökande kan vara tidskrävande och en del förarbete kan göra själva arbetssökandet mindre stressigt. När du funderat över vad du vill framåt, uppdaterat ditt CV och din LinkedIn är det äntligen dags att börja skicka in ansökningarna till jobb som du är intresserad av.
Det finns många olika siter som du kan söka jobb via och lägga jobbevakningar.
8. Kartlägg företag av intresse
Gå igenom vilka företag som finns i din närregion som potentiellt skulle kunna ha den typ av roller som du är intresserad av. Skapa en rutin där du regelbundet kikar in deras sociala mediaflöden eller börja följ deras nyhetsbrev. Det tillhör inte ovanligheterna att jobbannonser kommer ut via företagens LinkedIn, Facebook och i deras nyhetsbrev.
9. Spontanansökning
Många roller tillsätts utan att en annons kommer upp offentligt. Det kan därför vara värdefullt att lokalisera företag som du är intresserad av och skicka in en spontanasökan till cheferna på de avdelningarna du tror skulle vara intressanta utifrån ditt CV. Många mindre företag har ingen HR-avdelning och där sköter de enskilda cheferna större del av personalresurserna själva.
10. Skapa kontakter med rekryteringsföretag
Utöver att skicka spontanansökningar till diverse olika företag rekommenderar vi dig även ta kontakt med rekryterings- och bemanningsföretag som tillsätter liknande roller som den du söker. Gå in på deras olika hemsidor för att bilda dig en uppfattning om vilken typ av roller de tillsätter och ladda upp dig i deras databas. Vi arbetar ständigt med att scanna av de spontanansökningar som kommer in till oss och tar proaktiv kontakt med kandidater som har intressanta profiler till roller vi brukar tillsätta.
Stort lycka till med ditt arbetssökande!